Paardebloemen gelei

Paardebloemen gelei

Wat me het meest opgevallen is aan mijn bezoeken aan Litouwen is dat de lokale bevolking precies weet welke producten uit de natuur gehaald kunnen worden.

Als ik daar wandel met mijn vriendinnen door het park of bos wordt mij continu verteld kijk van die boom kan je heerlijke thee maken, deze bessen zijn super gezond voor je,  hoe cool is dat dat ze  precies weten wat ze kunnen eten . Wij denken wauw wat ruikt die boom of bloem lekker maar hun weten gewoon dat je dat kunt gebruiken in de keuken.

Generatie op generatie hebben hun dat geleerd bij ons is dat jammer genoeg langzaam weggegaan. Wat ik ook opmerkelijk vond is dat zij nooit met lege handen gaan wandelen in het bos. Ze weten precies welke bessen ze kunnen eten en maken daar dan lekker jam van of welke cantharellen ze kunnen eten,  vond het heel bijzonder omdat mee te mogen maken.

Ik heb me toch wel afgevraagd kunnen wij dat ook in Nederland uitproberen! Dus ik dacht laten we voorzichtig beginnen met paardenbloemen gelei.

De paardenbloemen heb ik samen met mijn kinderen uit de buurt geplukt.

Hieronder vinden jullie het recept.

Paardebloemen gelei

Course Breakfast
Keyword Jam
porties 1 pot

ingrediënten

  • 150 gram paardebloemen
  • 500 gram gelei suiker
  • 200 ml water
  • 1/2 citroen
  • 1/2 sinaasappel

werkwijze

  1. Verwijder de steeltjes, en de kern van de bloemen zodat u alleen de gele blaadjes overhoud.

  2. Was de blaadjes goed. Sommige zijn van mening dat je daarmee ook de smaak wegspoelt daarom hebben wij in dit recept al wat extra bloemen geplukt omdat te compenseren.

  3. Voeg nu de paardenbloemblaadjes in een pan en voeg de water er aan toe. Voeg nu de sinaasappel en de citroen toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.

  4. Laat het 5 á 10 minuten zachtjes pruttelen. Zet nu het vuur uit, doevervolgens een deksel op de pan en laat het nacht tot 24 uur rusten..

  5. Zeef de volgende dag het mengsel met een kaasdoek of een fijne zeef en verwijderde de blaadjes, citroenschijfjes en sinaasappelschijfjes.

  6. Meet de hoeveel paardebloemensiroop zodat exact kunt uitrekken hoeveel gelei suiker u nodig heeft. Voor 1 kg vruchten heeft u 500 g geleisuiker nodig dus voor 100 ml is dat 50 gram suiker. Wij hebben 250 ml over dus wij hebben 150 gram suiker nodig. Ik gebruik iets meer suiker omdat ik heb gemerkt dat de jam dan erg dun wordt

  7. Breng het geheel weer aan de kook. Laat de jam tenminste 5 minuten koken en blijf voortdurend roeren, wanneer u merkt dat de jam begint in te dikken haalt u het van het vuur.

  8. Vul direct jam in het potje en sluit het direct af en zet de potjes voor z,n 10 minuten op ze kop.

  9. Laat het goed afkoelen en de jam is klaar.

 


Related Posts

Homemade bosbessenjam

Homemade bosbessenjam

Wij hebben hier thuis altijd verschillende soorten jam op voorraad staan maar mijn favoriete jam is toch echt wel bosbessen. Bosbessenjam is niet alleen verrukkelijk voor op brood maar ook erg lekker in de yoghurt of kwark. Met deze bosbessenjam kunt u een verrukkelijke Babka brood maken […]

Bloemen uit eigen tuin!

Bloemen uit eigen tuin!

Het is weer lente de natuur ontwaakt en wij moeten helaas binnen blijven. De laatste tijd is het thuis wat drukker dan normaal en kom ik niet echt toe aan het maken van food foto’s.  Dus zijn we vandaag maar met de camera een rondje […]