Ga terug
Print

Paardebloemen gelei

Course Breakfast
Keyword Jam
porties 1 pot

ingrediënten

 • 150 gram paardebloemen
 • 500 gram gelei suiker
 • 200 ml water
 • 1/2 citroen
 • 1/2 sinaasappel

werkwijze

 1. Verwijder de steeltjes, en de kern van de bloemen zodat u alleen de gele blaadjes overhoud.

 2. Was de blaadjes goed. Sommige zijn van mening dat je daarmee ook de smaak wegspoelt daarom hebben wij in dit recept al wat extra bloemen geplukt omdat te compenseren.

 3. Voeg nu de paardenbloemblaadjes in een pan en voeg de water er aan toe. Voeg nu de sinaasappel en de citroen toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.

 4. Laat het 5 á 10 minuten zachtjes pruttelen. Zet nu het vuur uit, doevervolgens een deksel op de pan en laat het nacht tot 24 uur rusten..

 5. Zeef de volgende dag het mengsel met een kaasdoek of een fijne zeef en verwijderde de blaadjes, citroenschijfjes en sinaasappelschijfjes.

 6. Meet de hoeveel paardebloemensiroop zodat exact kunt uitrekken hoeveel gelei suiker u nodig heeft. Voor 1 kg vruchten heeft u 500 g geleisuiker nodig dus voor 100 ml is dat 50 gram suiker. Wij hebben 250 ml over dus wij hebben 150 gram suiker nodig. Ik gebruik iets meer suiker omdat ik heb gemerkt dat de jam dan erg dun wordt

 7. Breng het geheel weer aan de kook. Laat de jam tenminste 5 minuten koken en blijf voortdurend roeren, wanneer u merkt dat de jam begint in te dikken haalt u het van het vuur.

 8. Vul direct jam in het potje en sluit het direct af en zet de potjes voor z,n 10 minuten op ze kop.

 9. Laat het goed afkoelen en de jam is klaar.